Tweede Kamer bespreekt Masterplan Orgaandonatie

Op 12 maart 2015 bespreekt de Tweede Kamer de achterblijvende resultaten. In plaats van met 25% steeg het aantal orgaandonoren over 2013 met 14% en het aantal orgaantransplantaties met 11% ten opzichte van het gemiddelde in 2005-2007.

De Nederlandse Transplantatie Stichting die het beleid van de overheid uitvoert, is eenzijdig gericht op het behalen van de doelstelling en het tekort aan donoren lijkt de mantra te zijn geworden. Nu de doelstellingen van het Masterplan niet zijn gehaald, herleeft de roep in de media om een systeem van actieve donorregistratie (ADR), het systeem waarbij alle Nederlanders vanaf 18 jaar automatisch donor zijn, tenzij zij daartegen bezwaar maken.

Lees hier mijn blog over de botsende belangen van donor en ontvanger.

Ineke Visser (Koedam) werkte in hospices als vrijwilliger, coördinator, trainer en onderzoeker voor Peter Fenwick (UK) naar end-of-life-experiences. Zij is initiatiefnemer en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven en auteur van diverse boeken waar onder ‘In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood’. Het is haar missie om bij te dragen aan verruiming van ons collectieve bewustzijn over sterven.